lattermaska

Stilen jeg skrev på nynorsk tentamen tolvte april.
Vit at jeg ikke er noe flink med nynorsk. 

Utanfor kinoen står det ei jente. Ho støttar seg til murveggen med høgre handa si, mens den venstre pressar seg mot magen og krøllar genseren. Med tårefulle auge og raudt kinn, prøver ho å få igjen pusten. Det var ikkje lett, for latterknuten ligg framleis i magen.

Kinomannen måtte be jenta forlate salen, da ho fikk eit latterutbrot under filmen. Hovudpersonen fikk endeleg sjå sitt livs kjærleik, etter at hjartet var blitt knust tusenvis av gonger og endelause hindringar. Der stod dei, hovudpersonane, og kviskra beklagande, tilgivande og elskande ord. Heile salen drukna i tårer. I eit hjørne heilt ved enden av siste rad, kunne ein høyre ein liten latter som byggast opp mot noko mykje, mykje større.

Tumblr_lkzls2prd21qbukryo1_500_large

Utanfor sjukehuset står det ein gut. Han støttar seg til betongveggen med venstre handa si, mens den høgre pressar forsiktig på dei blodige leppene. Broren samla alle sine kreftar i ein knyteneve og han treff guten sine lepper. Med tårer i augekroken og pusten tung, prøver han å lause latterknuten i sin mage.

Doktoren måtte be guten forlate sjukehuset, da han fikk eit latterutbrot under avklaringa om at han far var daud. ?Me prøvde våre beste, men hjartet sovna allereie før sjukebilen var framme?, begynte doktoren. Mora gret så ho rista. Broren hadde armane om henne, medan tårene trilla ned kinnet. I sidesynet kunne guten sjå onklar og tanter og alle slektningane som var til stades. Dei gret dei også. I eit hjørne heilt i enden av rommet, kunne ein høyre ein liten latter som byggast opp mot noko mykje, mykje større.

Tumblr_lgraghjgdg1qev0j4o1_500_large

Knuten i magen til jenta var endeleg laust. Igjen kunne jenta puste og kvar gong ho pusta ut, kom det røyk ifrå munnen. Ho kunne smake tåka i lufta den kvelden. Det var eit av dei sjeldne gongane, da våren kom allereie i april. Gjørmen festar seg på jenta sine ballerinasko, medan ho nynnar på ein vårsong langs vegen heim.

Det var ikkje meininga å vere uhøfleg eller provoserande. Men det var heller ikkje meininga at ho skulle sjå denne filmen aleine. Ho hadde bestilt bileta veka før, og gleda seg til å sjå den med han fine. Men livet går aldri som ein ynskjer, for han fine ville ikkje på kino med ho. Han fine følte ikkje det sama som ho gjer lenger. To år med kyssing mot betongveggane, og kviskring mellom madrass og dyne. I to år har dei haldt hennar, jenta oppå og han fine under.  Nå var det slutt.

Jenta hadde smilt, og sagt det var greitt. Vennene hadde spurt korleis det går, og da hadde ho ledd og svart "det går bra". Men ho var ein flink løgnar, for det var slettest ikkje greitt og det går absolutt ikkje bra. Sanninga var at det gjorde så himla vondt at ho fleire gonger har ynskja seg dauden.

Img_7269_145091220_large

Knuten i magen til guten var endeleg laust. Han var allereie på veg bort ifrå sjukehuset til ein ubestemt stad i ein ubestemt retning. Lukta av gjørme steig opp ifrå bakken og klemte lufta. Det var ikkje mogleg å sjå månen eller stjerne den kvelden. Tåka låg i tjukke lag, som om den skjulte ein hemmelegheit.

Det var ikkje meininga å vere respektlaus eller hjartelaus. Men det var heller ikkje meininga at hjartet til far skulle stoppe nettopp i dag. Guten veit at det måtte skje før eller sidan. Far var sjuk, daudssjuk, og det har han vori lenge. Guten veit kor vondt han far hadde det, for far fortalte guten det dei gongane dei sat saman under epletreet i hagen. Det var også dei einaste augneblika at far verkeleg var far.

Guten visste at hjartet til far ville stoppe ein dag, men kvifor akkurat denne dagen? Kvifor akkurat når guten skulle blåse av flammen til dei atten bursdagslysene? I dag var jo den einaste dagen i året som skulle vore om guten. Dagen til mor var ikkje før i juli, og bror i november. Dei resta tre hundre og seksti to dagane handla om far. Så kvifor, kvifor måtte far ta den einaste dagen i året som tilhørte guten?

20081129153249

Ein klissete kjærleikfilm var ikkje bra for henne i ein slik situasjon, det visste ho. Men jenta var ein flink løgnar, og spesielt til seg sjølv. Ho ville bevise til seg, mest til seg sjølv og kanskje verda, at ho var sterk. Aleine på kino for å sjå ein klissete kjearleikfilm? Det skulle ho klare.

Under heile filmen sat ho og fantaserte om at han fine satt ved sida av ho. Dei ville sitte hand i hand, og han ville sitere søte ord ifrå filmen medan han strauk det raude håret hennar. Det var da hovudpersonane stod og kviskra beklagande, tilgivande og elskande ord, at verkelig heten slo henne.  Draumar kan hende, akkurat som alt det fine kan brenne.

Misunninga bobla i henne da hun så korleis kjærastepara trøste kvarandre i salen, medan ho satt aleine. Jenta ville gråte. Ho ville slå rundt seg. Ho ville skrike det høgaste ho kunne til lungane sprengte. Men ikkje når alle dei menneska kunne sjå, så hun tok på seg lattermaska.

3038dgh_large

Så lenge guten kan hugse så har han far vori sjuk. Det var ein klump inne i far, som saug til seg all livskrafta den kunne få tak i. Klassekameratane sparka fotball, fiske og lærte å sykle med far sin. Guten sparket fotball med husveggen, haldt aldri i ei fiskestang og lærte seg å sykle på eiga hand. Han har framleis et stygt sår på leggen.

Guten kunne sjå onklar og tanter og alle slektningane som var til stades. Tårene og snørret fossa ut frå auge og nasebora deira. Mora gret så ho rista, og broren prøvde hjelpelaust å trøste ho. Ingen av dei hugsar at det var hans dag lenger, og ingen vil gjere det frå nå av. Den einaste dagen i året som var om guten, vil frå i dag og alltid vere dagen hjartet til han far stoppa.

Kvifor gret alle menneska rundt han då? Han er den einaste som har ein grunn til å gråte. Guten ville gråte. Han ville slå rundt seg. Han ville skrike det fullaste han kunne til lungene sprengte. Men ikkje når alle dei menneska kunne sjå, så han tok på seg lattermaska.

Tumblr_ll20ka7z6p1qici5ro1_500_largeph; WeHeartIt

13.mai.2011 - En masse ord - Kommentarer 22

Herregud! Så flink du er til å skrive!

Du er kjempeflink! Utrolig bra! :)

Det var utrolig bra skrevet!!

Yvonne

Så bra skrevet ^^

Ååh, denne var fantastisk. Hvilken karakter fikk du?

Det va sinnsykt bra skrevet! Herregud altså! Levde mæ skikkelig inn og bildene passet så sykt bra til teksten :)

bra skrevet! :)

Aah, så flink du er! Veldig, veldig fin tekst :)

Marianne

Noe av det nydeligste jeg har lest på lenge!

Du liker regn altså?

Orket ikke å lese hele desverre, for skal ut i sola >.<

Men herlige bilder :)

søte bilder, og takk for kommentar<3

Så utrolig bra skrevet !!!! : )

bra skrevet! :)

Utrolig flink du er! Kjempebra! <3

Du er sykt flink til å skrive :D

Åh, fiiint! Flink!

Du er flink til å skrive! :)

Veldig bra skrevet, men jeg skjønte den ikke :oo har problemer med norsk, så greier sjeldent å få med meg så mye når det står skrevet på nynorsk...

Det var kjempe bra!!!

sv;takk for komentaren :D

veronic mike

perfekt pause fra all eksamenslesing. Så flink du er! Spennende med nynorsk. Og takk, jeg forsvinner i fæle bøker fortiden, men det blir ekstra godt med ferie etter så mange eksamner! Håper du har hatt en fin helg <3

oi, du er flink!

Jeg fikk nettopp anledning til å lese gjennom denne kategorien nå, og... herremin, må si du skriver utrolig skarpt. Spesielt denne stilen fikk øynene mine opp for visse situasjoner jeg sjeldent tenker noe videre over. *Applaus* (; U ; )

 • bloglovin  Jeg heter Vivian, er seksten og bor i en liten by ved Mjøsa. Alltid har jeg vært glad i fotografering, skriving, tegning, musikk og overfladiske ting. Akkurat nå liker jeg burgunderrød, sennepgul, militærgrønn og octopus. Jeg elsker lukten av bøker, kaffe og nyvasket hår. Er ei vietnamesisk jente som drømmer om å fly.

  Venneforespørsel

  viviango@hotmail.com


  Read the Printed Word!  Norske blogger

  hits